Slider

Bilim ve Teknoloji

Tümünü Gör

Uzay Portalı Galeri

Tümünü Gör

Uzay ve Dahası

Tümünü Gör

Kategoriler

Belgeseller Ve Videolar

Toplam Yazı: Toplam Yorum:

Uzaydan Canlı Yayın !

Template Information

Yandex.Metrica
tamteklink.com

Contact

Ad

E-posta *

Mesaj *

Template Information

Test Footer 2

Gizli Dosyalar

Uzay ve Dahası

Bilim Ve Teknoloji

Uzay Portalı Videolar

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Son Yazılar

Sitemize Üye Olun

Uzay Portalı Galeri

Ufo Ve Uzaylilar

Uzay ve Evren Hakkında Kısa Bilgiler

Gönderen On 22:59 Yorum Yok :(


Araba Nasıl Sürülür ?

Araba nasıl sürülür diyorsanız bu yazımız tam size göre. Araba sürmek çoğu insan tarafından çok zor ve korkulu bir işlem olarak düşünülür. Halbuki durum tam tersidir. Araba sürmek kolay ve eğlenceli bir işlemdir. Tabi yine de özellikle bizim ülkemizde yaşayanlar ve trafiğin yoğun olduğu bölgelerdeki gerilen sinirler ile araba sürmek zor olabiliyor. Araba nasıl sürülür diyorsanız muhtemelen siz de acemisiniz ve ya ehliyet almak üzeresiniz. Ülkemizde ehliyet kurslarının da yetersiz olması ve 1 saat gibi pratik dersiyle idare edilmesi hiç tecrübesi olmayanları zor durumda bırakabiliyor. Pek çok insan ehliyet ve trafik sınavlarını geçse de yine pek bir şey bilmeden ehliyet sahibi oluyor. Bu da her gün yaşanan trafik kazalarına bir yenisinin eklemesine yardımcı oluyor. Bu konudaki görüşüm, her ne kadar bizim için daha uğraştırıcı olacaksa da ehliyet alma sürecinin daha uzatılması ve zorlaştırılması. Gerçi her sene ehliyet kursları tarafından, müşteri çekilmek ve insanları aceleye getirmek amacıyla bu tip asparagas haberler çıkmıyor değil :)
Araba sürme konusunda ne kadar teorik bilgi okursanız okuyun, ne kadar birileri tarif ederse etsin pratikte birebir uygulamadığınızda, bir de trafiğe çıkacak olursanız paniğe kapılıp stop ettirmeniz kuvvetle muhtemel. Bu sebeple bol bol pratik yapmalı, aracın pedallarına olan hakimiyetinizi ve kendinize olan öz güveninizi arttırmalısınız. Kendimden örnek vermem gerekirse, çocukluğumdan beri araba sürüyor ve direksiyon sınavını 95 puan alarak geçmiş olsam da benim de sınav esnasında bacaklarım titremişti. Özellikle bayanlar araba sürme konusunu çok kafaya takabiliyorlar. Öncelikle rahat olun ve kendinize güvenin. Zaten gerisi gelecektir. Eğer ehliyetinizi almış ve pratik yapmayı düşünüyorsanız sizin için önerebileceğim güzel bir fikir var. Pazar günü sabah 6-7 gibi, insanların yoğun olarak uyuduğu ve trafiğin çok seyrek olduğu bir saatte arabanızı alın ve trafiğe çıkın. Yollarda az araba olacağından pek zorlanmayacak ve saat ilerledikçe yavaş yavaş yoğunlaşan trafiğe uyum göstereceksiniz. Park etme konusunda ise boş bir alanda belirleyeceğiniz boşluk üzerinde testler yapabilir ve gerçek park işleminde oluşabilecek, olası hasarlardan kurtulabilirsiniz. Eğer araba sürme konusunda hiç bir deneyiminiz ve bilginiz yoksa, araba nasıl sürülür merak ediyorsanız aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Araba Nasıl Sürülür ?

Yazımızın bu bölümünde bu konuya araba nasıl sürülür araması ile gelip, ne bilgi sahibi ne de deneyim sahibi olan arkadaşlar için yol göstermeye çalışacağız. Bu anlatacaklarım ehliyet sınavı için de geçerlidir. Öncelikli olarak araca binerken, arabanın önünden değil, arkasından dolaşarak binin. Bu husus direksiyon sınavı için önemlidir. Araca binerken kapıyı sağ elinizle kapatırken aynı anda araba geliyor mu diye kafanızı sağa sola çevirerek bakmalısınız. Daha sonra koltuğa ilk oturduğunuzda koltuğunuzu ileri geri ayarlayarak, size en uygun olan mesafeyi belirleyiniz. Benim boyum 1.90 olduğundan koltuğu en geriye çektiğimde, arka koltukta oturan hocaları biraz sıkıştırmıştım :) Daha sonra ayna kontrolünü ve dikiz aynalarını prosedür amaçlı olarak kafanızı sağa, sola çevirerek kontrol edin. Bundan sonra emniyet kemerinizi bağlayın. Artık hazırsınız. Zaten bu işlemlerle bile dünyanın puanını topladınız, geriye arabayı sürmek kalıyor.
Araba Nasıl Sürülür ?
İlk kontrol ve ayar işlemlerinden sonra arabanın kontağını açın. Debriyaja sonuna kadar basarak vitesi 1 e getirin ve ayağınızı debriyajdan çekmeyin. Ayağınızı debriyajdan çekerseniz araba viteste olduğu için stop edecektir. Boştayken böyle bir durum olmaz. Arabanın kaymaması için sol ayağınız sonuna kadar debriyajdayken sağ ayağınız da frende olmalı. Bu vaziyete geldiğinizde el frenini en aşağı kadar indirin. Artık araba kalkış için tamamen hazır durumda. Sağ ayağınızı frenden kaldırıp gaz pedalının üstüne getirin. Burada ufak bir taktik verebilirim yine direksiyon sınavı için. Normalde yeni ve sınavlarda kullanılan arabaların rölantisi yüksek olduğundan ayağınızı debriyajdan çekerken gitmeye başlar. Bir kavrama noktası vardır. Hocanız da muhtemelen bu şekilde öğretecektir. Ancak ayağınızı kaldırma esnasında biraz hızlı kaldırmanız ya da tamamen bırakmanız durumunda aracı stop ettirirsiniz. Bu sebeple sağ ayağınız ile çok az gaz verdikten sonra sol ayağınızı debriyajdan yavaş yavaş kaldırın. Araç hemen harekete geçmiyor diye acele etmeyin. Aracın yavaş kalkması, stop ettirmekten daha iyidir, unutmayın. Ve bu söyleyeceğim de önemli; araç ilerlemeye ve biraz hızlanmaya başlayana kadar ayağınızı tamamen debriyajdan kaldırmayın. Bu işlem normal kullanımda aracınızın ömrü için pek sağlıklı olmasa da ilk etapta ya da direksiyon sınavında önemsizdir. Araç yeteri kadar hıza gelip yolunuz bitmediyse 2.vitese almanız gerekiyor. Yeteri kadar hızı, arabanın bağırmaya başlamasından anlayabilirsiniz. Sol ayağınızı, yine tamamı ile debriyaja basın ve vitesi 2 ye alın. Vites yükseltirken sağ ayağınızı gazdan çekin ve vitesi yükselttikten sonra debriyajdan da yavaş yavaş çekerek gaza basmaya başlayın. Durmak için de yine sağ ayağınızı gazdan kaldırıp, sol ayağınız ile komple debriyaja basın. Sağ ayağınızı frene yavaşça basmaya başlayın. Araba yavaşlayacaktır. İyice yavaşladığında ve durmanız gereken yere geldiğinde tamamı ile frene basmış olacaksınız. Bundan sonra vitesi boşa alın, el frenini çekin ve aracın kontağını çevirerek stop edin. Stop ettikten sonra emniyet kemerinizi çözün ve sağ eliniz ile kapıyı açarak, açarken yine araba gelip gelmediğini kontrol ederek araçtan inin. Aracın yine arka tarafından dolaşın, önünden değil. Araba nasıl sürülür diyenler için yardımcı olmaya çalıştık. Umarım bir katkımız dokunmuştur. Sormak istediğiniz her hangi bir konu olursa aşağıdan sorabilirsiniz. Kolay gelsin.
Buda örnek bir video...
Önceki Yayın
« Önceki Yayına Git
Sonraki Yayın
Sonraki Yayına Git »